Sizce neden toplumumuzda anne baba her zaman haklı olarak görülüyor?
Anne baba her zaman haklı mıdır yoksa bu sadece bir algı mı?
#gündüzüngüneşisoruyor
#kizlarsoruyor
Ben de öyle hiçbirimiz her zaman haklı değiliz ve olamayız hepimizin günahları ve kusurları vardır. Peki neden toplumumuzda anne babanın her zaman haklı olduğu algısı var
Çünkü; aile, çocukları için her zaman en iyisini ister ancak ne yazık ki aileler de insandır ve çağının getirdiği yeniliklerden ziyade içinde yetiştiği zamana göre "en iyi" düşünceye göre yoneldirme yaparlar. Bunu yaparken çocukların da birey olduğunu dahi unutabilirler ve hatta onların fikirlerini onemseyebilirler.
Peki herkes böyle olacak diye bir şey Yok toplumumuzun bu genellemesini nasıl yıkabiliriz?
Pedagojik eğitimin zorunlu kılınması lazım. Ailelere bilinç kazandırmak gerekiyor velhasıl günümüz şartlarında bu pek mümkün görünmüyor.
Bence de değil peki neden toplumumuzda böyle bir algı var?
Anne ve baba oldukları için genelleme yapılıyor ve onlarında yanlış düşünebileceği algısı yok insanlarda. Ha ailemse tecrübelidir hep doğrudur diye bakıyorlar olaya. E tabiki çoğu zaman haklılar ama tamamen sorgulamadan haklılar diyemem.
Benim gibi düşünüyorsunuz
Diğer Görüşler İçin Aşağı Kaydır
Senin Görüşün Nedir? Hemen Üye Ol!Çok doğru söylüyorsun eskiler nedense ilerlemeye karşıdır. Benim babam bile bana sen 23 yaşındasın sana sıfır araba alıyorum diyor ve beni üzüyor. Halbuki araba şimdi artık bir ihtiyaç artı bizim hiç arabamız olmadı
Sorunuza görüşümü istediğiniz için teşekkür ederim.
Hak ve haksızlık konusu baktığınız açıya göre ele alınabilecek bir durumdur.
Örneğin ego açısından bakarsak, ego ve benlik kendisinin her durumda haklı olduğunu düşünür. Ego, haklı olduğunu düşünen diğer insanları sever ama haksız olduğunu belirtenleri düşman görür.Motosiklet almak isteyen genç babasından para ister. Ona göre bir motosikleti olması onun hakkıdır , motosiklet alınabilecek en iyi araçtır ve zaten babasının da ona para vermek görevidir.
Babasına göreyse gencin motosiklet alma hakkı yoktur, zaten alınabilecek en kötü araç motosiklettir çünkü kendisi motosikletleri çok tehlikeli bulmaktadır. Para konusunda da böyle gereksiz ve tehlikeli bir masrafı gencin çalışıp para biriktirerek karşılaması en doğru çözümdür.
Hak ve haksızlık konusunda diğer ölçü gelecek tahmini ölçüsüdür.
İnsanlar geleceği tahmin edebileceklerini düşünür. Verdikleri kararların sonuçlarının gelecekte ne olacağını en iyi kendilerinin bildiğini zannederler.Geleceği bildiğini düşünenler, kararlarında haklı olduklarını düşünür.
Genç kız birine aşık olur ve onunla evlenmek ister. Aşık olduğu kişi işsizdir. Çalışmayı da çok sevmiyordur. Annesi bu kişinin ona iyi bir aile kuramayacağını ve hayatının sıkıntı içinde geçeceğini düşünür. Bu sebeple evliliğe şiddetle karşı çıkar. Kız da aşık olduğu adamın çok iyi bir insan olduğunu ve durumunu zamanla düzelteceğine inandığını söyler. Hoş öyle olmasa bile her türlü zorluk ve mahrumiyete aşkı uğruna dayanabileceğini düşünür.
Burada anne ve kızın gelecek hakkındaki görüşleri kesinlik içermektedir. İkisi de gelecekte ne olacağını kesin bildiklerini düşünerek kararlarını buna göre vermekte ve birbirlerini gelecek kehanetlerine göre haklı veya haksız bulmaktadırlar.
Hak ve haksızlık durumuna bir de evrensel ahlaki değerler açısından bakarsak durum başka bir boyut kazanır.
Anlaşılan odur ki insanların bir konuda haklı mı, haksız mı olduklarını değerlendirebilecek en güzel ölçü evrensel ahlaki değerlerdir.
İnsanların yaratılışından beri geçerli olan ve vicdanların sürekli hatırlattığı güzel işleri ortaya koyabilmek "haklı olmak".
Herkesin ne olduklarını bildiği ve vicdanlarının her zaman "bunları yapma" dediği kötü işleri yapmak da haksızlıktır.
Kimin haklı ve kimin haksız olduğunu anlamak için bu teraziyi kullanmak en akıllıca yoldur.
Sevgilerimle.